VIDALENTES HISTORIA

Från hästflicka till skolad massör.

Hej,

jag heter Ninja Lang, skolad massör från Borgå. Till min familj hör min fina son Linus och hunden Martta, med vilken jag gärna går på skogs- eller havsstrandspromenader. Tycker också om simning och scubadykning, detta hellre i klara blåa vatten. Nyaste kära hobbyn är segling, som jag försöker bemästra med min egen lilla 22-fots segelbåt La Jolla. 

Hur blev jag massör?

Lång story, eftersom jag redan har ett halvt sekel bakom mig.

Som barn och ung hade jag en liten djurfarm – getter, kaniner, hund, katt, ponny, häst, föl, samt en cirkusponny över vintrarna... I och med djurkärleken drömde jag länge om att få jobba med hästar. Ett hästskötarjobb efter gymnasiet visade, att hästarna får fortsätta i mitt liv bara som en hobby. Efter att jag blivit student jobbade jag med mycket annorlunda sommar- och deltidsarbeten – bl a. som städare på byggnadsarbeten, som sjukhusbiträde samt med en ganska skojig titel som "makkaratehtaan ruiskutus- ja kepitystehtävät". Studerade visserligen till merkonom med inriktning på utrikeshandel, men utöver dom bästa studiekompisarna samt lektionerna i spanska och marknadsföring var handelsläroverket inte den rätta skolan för en person som var mera praktiskt lagd.

Sökte mig därför till Borgå hantverks- och konstindustriskola, som var mera "jag". Där studerade jag och examinerades till artesan inom grafiska branschen passligt mitt i  90-talets djupaste recession. I brist på grafiska branschens jobb arbetade jag nästan ett år på Åbo stadssjukhus på en geriatrisk avdelning som baderska. Visserligen var jobbet tungt, men psykiskt gav det mer än dom flesta andra jobb – att få en sjuk åldring på bättre humör bara genom att ge dem tid och lyssna på dem. Tanken om ett mera människonära arbete slog rot. Min förman tyckte redan då att jag borde söka till vårdbranschen eller något ditåt, men än så länge vann reklambranschen.

Hittade ett jobb inom grafiska branschen i slutet av 1990-talet. Min reklamkarriär fortskred till dom större reklambyråerna i Helsingfors, där jag jobbade som AD-assistent och produktions-AD. Fantastiska, roliga, krävande projekt, stora och små, inhemska och internationella kunder – pokaler och hedersomnämnanden i reklamtävlingar, ära och prestige. Fortsatte med min Art Director till ett mindre företags reklamavdelning och därifrån hamnade jag till slut till ett stort tryckeri.

Efter en och annan händelse fann mig igen till Borgå och flyttade med min familj till Arabemiraten för de följande nästan tre åren. Dessa år var en underbar tid och vidgade vyerna över världen. Vi bekantade oss med fina människor från hela världen och å andra sidan fick denna tid mig också att grubbla över vad Ninja egentligen vill göra som stor? Skulle jag ha börjat importera ökensand i babymatburkar eller vad?

Då vi återvände till Finland, begravde jag ändå ökensandimportföretagsidén och återgick till mitt gamla jobb som grafisk designer. En dag på väg hem från jobbet råkade jag gå förbi Porvoon Hierojakoulu och tanken på ett människonära extrajobb eller åtminstone ett annat yrke för säkerhets skull väcktes till liv igen och jag anmälde mig och studera till massör på kvällslinjen på sidan om jobbet. Arbetet på grafiska branschen hade under min mamma- och familjeledighet om möjligt blivit ännu mera hektiskt än tidigare För en person, som sätter sitt allt på att arbetet är högklassigt utfört var ett dylikt kvartalekonomi- och effektivitetstänkande förkrossande. Jag fick burnout och slängdes hårt ur ekorrhjulet.

Sakta men säkert, under en lite längre tidsperiod än studiekamraterna, gick jag slut massörskolningen och examinerades till skolad massör i januari 2017. Ännu en lång tid trodde jag mig kunna återvända till mitt gamla jobb, men vid något skede tvingades jag inse att den dörren var stängd för gott.

Så föddes Hyvinvointipalvelu Vidalente. Ett mänskligt jobb med långsammare takt. Vidalente-namnet gömmer en och annan symbolik – på latin betyder "vida lente" just ett långsamt liv, "lente" betyder på holländska vår.

Detta jobb är som skräddarsytt för mig! Jag startade min verksamhet i mars 2018. Nu masserar jag och gör akupunkturvård på min egen mottagning  i Kiropraktiikka Atlas utrymmen tisdag, onsdag och fredag eller enligt överenskommelse, samt i Hyrylä på Kehokulma två dagar i veckan. Som massör är man aldrig "färdig", så efter massageskolan har jag gått flera kortare fortsättningsskolningar

Studerar traditionell kinesisk medicin och akupunktur.

Jag har också skolat mig till VoiceWell® tuggmuskelvårdare och har i oktober 2021 utfört min specialexamen i lymfmassage.Mitt specialkunnande är massage av personer med cancer, för vilket jag gått en grund- och en fördjupande fortsättnignsskolning med åtta andra finska skolade massörer.

Jobbar även ännu lite också med grafisk design .

Jag betjänar på mitt modersmål svenska, och även på finska, engelska och på litet rostig holländska.

Detta är mitt kall och du, min kund, gör det det bästa jobbet som finns!
Tack att jag får hjälpa dig att må bättre.

<3, Ninja, skolad massör 


En skolad massör är en av VALVIRA godkänd yrkeskunnig inom häsovärden, och styrs därför av vissa lagar och stadgar, bl a ska varje yrkeskunnig inom hälsvården ha en obligatorisk patientförsäkring.


En skolad massör är ett skyddat yrkestitel som får användas endast av en yrkeseaminerad, av VALVIRA godkänd massör.
Försäkra dig om att din massör hör till Valviras centralregister för yrkeskunniga inom hälsovärden. Informationen hittas på JulkiTerhikki.


Mitt registernummer är 50605338438